Ce este investigatia RMN

RMN, cunoscută și ca Rezonanța Magnetică Nucleară, este o tehnică imagistică avansată, neinvazivă și non-radiantă, care utilizează un câmp magnetic puternic pentru a obține detalii precise ale structurilor corpului uman. Această metodă permite investigarea tuturor organelor, fiind preferată în afecțiunile sistemului nervos, genitale și musculo-scheletale.

În anumite situații, se poate administra pacienților o substanță de contrast paramagnetică, care evidențiază și delimitează leziunile și le diferențiază de alte tipuri de patologii. Excepție fac cei cu insuficiență renală avansată, cărora nu li se poate administra substanța. Reacțiile alergice la substanța de contrast paramagnetică sunt rare.

Durata unei investigații RMN standard variază între 20 și 60 de minute, dar poate fi prelungită în funcție de zona examinată. Pacientul trebuie să intre în sala de examinare fără bijuterii, ceasuri, carduri bancare sau aparate auditive, deoarece acestea pot fi afectate de câmpul magnetic puternic sau pot interfera cu acesta.

În timpul investigației RMN, pacientul se întinde pe o masă mobilă care este introdusă într-un tunel. Pacientul nu va simți disconfort, dar va putea auzi sunete produse de aparat (intermitente sau continue). Pe toată durata examinării, pacientul este supravegheat de operatorul care efectuează investigația și poate comunica cu acesta.

Informații necesare pentru investigația RMN:

Înainte de a efectua o RMN, pacientul trebuie să informeze medicul specialist dacă:

  • are alergie la medicamente (substanța de contrast nu conține iod), iar în cazul în care există o alergie anterioară la substanța de contrast folosită în RMN, este recomandat să se informeze medicul înainte de efectuarea testului;
  • are un pacemaker, proteze sau alte obiecte metalice implantate în corp (mai ales în zona ochilor), valve cardiace metalice, clipsuri metalice în creier, implanturi metalice în ureche sau pe sprâncene sau alte implanturi și proteze medicale. De asemenea, trebuie informat medicul dacă pacientul lucrează cu metale sau a suferit recent o intervenție chirurgicală pe vasele de sânge. În anumite cazuri, RMN-ul poate fi contraindicat. În cazul purtătorilor de proteze metalice, stenturi etc, este necesar ca medicul care solicită investigația să specifice compatibilitatea materialelor cu RMN-ul.
  • are claustrofobie (frica de spații mici și închise). Claustrofobia este o contraindicație relativă, iar în unele cazuri se poate administra o sedare pentru a permite efectuarea examinării. Sedarea pacientului trebuie realizată de către un medic anestezist și implică monitorizarea pacientului și asumarea riscurilor implicate.
  • are afecțiuni renale sau hepatice. Este important de menționat dacă pacientul are probleme de funcționare a rinichilor sau ficatului, deoarece substanța de contrast utilizată în RMN poate afecta aceste organe.
  • în cazul femeilor trebuie anunțată sarcina sau posibilitatea existenței unei sarcini. RMN-ul poate avea unele riscuri pentru făt, în special în primele trei luni
  • are orice alte probleme de sănătate importante sau ia medicamente. Este posibil să fie necesară ajustarea medicației înainte de investigația RMN.

După finalizarea investigației RMN, pacientul poate reveni la activitățile zilnice obișnuite.

Declaratii ce trebuie completate de pacient inaintea investigatiei RMN



Echipa medicala RMN Neolife Valcea