Ce este Scintigrafia

Scintigrafia aparține de domeniul medicinii nucleare și este o tehnică modernă de imagistică. Este utilă în diagnosticarea mai multor afecțiuni și presupune introducerea în organism a unei substanțe radioactive numite radiotrasor, care are afinitate pentru anumite organe. Apoi, o cameră specială numită GAMMA CAMERA, detectează radiațiile emise de radiotrasor în afara corpului. Anumite programe speciale prelucrează imaginile brute și obțin imagini tridimensionale.

Scintigrafia este o metodă care nu implică niciun fel de durere. Ea poate oferi informații suplimentare în diagnosticarea unor afecțiuni structurale sau patologice. Se folosește atunci când alte metode de imagistică, precum ecografia, radiografia, tomografia computerizată sau RMN-ul nu furnizează suficiente informații.

Pentru a efectua scintigrafia, pacientului i se administrează intravenos substanța, care se va acumula în organul ce trebuie examinat. Timpul de așteptare pentru efectuarea procedurii poate varia de la câteva minute, în cazul scintigrafiei hepatice, până la 2-3 ore în cazul scintigrafiei osoase.

Serviciile de scintigrafie sunt decontate de CAS. În Centrul Medical Neolife Râmnicu Vâlcea se efectuează scintigrafia osoasă completă, scintigrafia osoasă localizată, scintigrafia paratiroidiană, scintigrafia renală și scintigrafia tiroidiană.

Echipa medicala de Scintigrafie - Neolife Valcea